Huni Nedir ? Kullanım Alanları
Huni Nedir ? Kullanım Alanları Huni, geniş, genellikle konik ağızlı ve dar gövdeli bir tüptür. Sıvı veya ince taneli malzemeleri küçük ağızlı kaplara sokmak için kullanılır. Huni olmadan çok fazla dökülme olacaktır.
Huni, bir sıvıyı bir kaptan diğerine aktarırken işlemi güvenli bir şekilde gerçekleştirmek için günlük hayatta yaygın olarak kullanılan bir cihazdır. Laboratuvar ortamlarında da tercih edilen bu ürünler cam ve plastik olmak üzere iki farklı formda üretilmektedir. Gördüğünüz gibi, iki farklı tip farklı amaçlara hizmet ediyor. Geniş ağızlı kaplardan dar ağızlı kaplara aktarmayı sağlayan bir huni bu işlemi kolaylaştırır. Sadece sıvıların değil, toz halindeki kimyasalların da bir kaptan diğerine aktarılması da tercih edilmektedir. Cam tipi, özellikle kimyasalların yoğun olarak kullanıldığı ortamlar için uygun olan sıradan tip ve kantitatif tip olarak ikiye ayrılır.
Huniler genellikle cam veya plastikten yapılır. Yapısında kullanılan malzemeler taşınan maddenin ağırlığını taşıyacak kadar sağlam olmalı ve madde ile reaksiyona girmemelidir. Bu nedenle mazot dağıtımı için cam huniler, mutfaklarda ise plastik huniler kullanılabilir. Bazen, huniyi daha sonra yeterince temizlemenin zor olduğu durumlarda (örneğin, bir arabaya yağ eklerken) tek kullanımlık kağıt huniler kullanılır. Damlatma hunisi veya musluk hunisi olarak da bilinen bir damlalık hunisi, sıvının kontrollü olarak salınmasına izin veren bir musluğa sahiptir.
Laboratuvardaki belirli uygulamalara uygun birçok farklı türde huni vardır. Filtreleme hunileri, devedikeni hunileri (devedikeni şeklinde) ve damlatma hunilerinin hepsinde şişeye yavaşça sıvı eklemek için musluklar bulunur. Katılar için geniş ve kısa saplı bir toz hunisi daha uygundur çünkü tıkanma olasılığı daha düşüktür.
Huni Ne İşe Yarar?
Huniler temel olarak sıvıları geniş ağızlı kaplardan dar ağızlı kaplara güvenli bir şekilde aktarmak için kullanılır. Özel tasarlanmış gövdesi sayesinde ilgili sıvının dökülmesini veya transfer sırasında dökülmesini engeller. Aynı zamanda sıvıların kaplar arasında hızlı transferini sağlar. Huniler ise filtrasyon işleminde yaygın olarak tercih edilen bir üründür. Kantitatif huniler diğer hunilere göre daha ince ve uzun boyunlu olup filtrasyonda yaygın olarak tercih edilmektedir. Kantitatif huni, filtreleme işlemini hızlı bir şekilde gerçekleştirmek için oluşturduğu vakum etkisi kullanılarak gravimetrik olarak da analiz edilebilir. Bunu yaparken filtreleme işlemini pratik hale getirir ve daha hızlı tamamlamayı mümkün kılar. Ayrıca yukarıda da belirttiğimiz gibi özellikle tehlikeli ve potansiyel olarak zararlı kimyasalların bir kaptan diğerine güvenli bir şekilde taşınmasını sağlar. Edulab da sizlere cam ve plastik olmak üzere farklı ölçeklerdeki hunileri hızlı bir şekilde de temin etmenize yardımcı olur.
Ayırma hunisi nedir?
Ayırma hunisi, üzerinde ayırma işleminin gerçekleştiği konik şekilli özel bir alettir. Ayırma hunileri kimyasal deneylerde veya analizlerde kullanılır. Ayırma hunisini doğru kullanmak için kullanılan yönteme hakim olmak gerekir. Bu cam alet sadece sıvı karışımları ayırt etmek için kullanılabilir.
Ayırma hunisi, özellikle deneyler sırasında kimyada çok yaygın bir araçtır. Koniktir ve üzerinde özel bir musluk vardır. Kimya alanında olanlar kullanımına aşina olmalıdır.
Ayırma hunisi ne işe yarıyor?
Ayırma hunisi, karışımların ancak sıvılardan oluştuğunda birbirinden ayırt edilmesini sağlayan bir araçtır. Ayırma hunisi, heterojen sıvı karışımlardaki farklı özellikteki maddelerin ayrılmasını sağlar. Birbirine karışan sıvı maddeler bazen çıplak gözle bile ayırt edilemez. Ancak ayırma hunisi ile kullanılan yöntem sıvının özelliklerini ortaya koymaktadır. Bu durumda sıvılar kullanılan ayırma özelliklerine göre sıralı olarak birbirinden ayrılır. Üzerindeki özel musluk sayesinde sıvının kademeli olarak ayrıldığı damlama yöntemi kullanılır.
Ayırma hunisi ile neleri ayırmalı?
Ayırma hunisi sıvı karışımları ayırır. Bu huni, kendine has ters konik şekli ile sadece sıvı-sıvı karışımlarını, yani heterojen karışımları ayırabilmektedir. Kullanılan özel yöntemler sayesinde damlama, buharlaşma, kabarma, kaynama vb. Maddelerin ve sıvıların ayrılması ayırma hunisi ile sağlanır.